Ildapen

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI Kina har man ikke samme stjernetegn som vi bruker her. Forskjellen er at det nye året etter deres kalender inntreffer senere enn det gjør her, og at alle tegnene er dyr, selv om ikke alle er virkelige. Da kinesere har funnet dinosaurskjelletter opp gjennom tidene, har sagn og historier blitt spunnet frem. Derfor kan man finne bilder av drager på kinesiske kopper, og en stor mur kan ha skulpturer av buktende blå og gule dragekropper stikkende ut.

IldapenI 2016 er kinesisk nyttår i dag, 8. februar.

Jeg har en gang feiret kinesisk nyttår i Kina. Rakettene gikk i alle retninger, og vi sprang inn i huset med hendene beskyttende foran øynene. Problemet var at vi da ikke kunne stenge lyden ute… Det var bare flaks at ingen av oss ble skadet. Jeg husker en gul rakett frese mot meg med en hale av det jeg husker som ild. Dette er lenge siden, men jeg har fortsatt dette bildet i hodet hver gang noen nevner nyttår og Kina i samme setning.

Det nye året, som vi nå går inn i, er apens år, og alle født i dette året, vil da være ”aper”. Selv er jeg drage, men min mor er også ape.

Hvert år har også et element. Det finnes fem elementer; vann, jord, ild, metall og tre. Det vil si at det er 60 forskjellige typer år, siden det er tolv forskjellige dyr. Årets element er ild, så derfor er det en ildape.

Posted in Ukategorisert

One thought on “Ildapen

  1. Å befinne seg i Beijing under feiringen av det kinesiske nyttåret, er det nærmeste jeg noen gang har vært til en krigssone: dumpe drønn som minnet om bombeeksplosjoner, brennende eksplosiver som slanget seg brennende gjennom gatene mens de smatret som maskingeværer, smell, brak, lysglimt, et øredøvende spetakkel og den tunge lukten av grent krutt som hang som en tykk tåke mellom bygningene. Vi – Sunniva, Vigdis og jeg – bodde i Beijing fra august 2007 til april 2008, og fikk altså den tvilsomme gleden av å oppleve feiringen av det kinesiske nyttåret i en av verdens største byer, og overgangen fra Grisens år til Rottens år.

    Sunniva har tegnet et magisk bilde av Ild-Apnes år som vi nå er inne i. Bildet av tegningen yter nok ikke selve tegningen full rettferdighet. Jeg synes denne tegningen er noe av det beste hun frem til nå har laget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *