Pave Frans’ ti råd

Du kan også læse dette indlæg på Dansk

Pave FransNå er det den 21. Desember, og hva er vel en bedre måte å feire adventstiden med, enn å ta imot noen gode råd.

Jeg har funnet på nettet, pave Frans’, ti råd, til å leve et godt liv:

  • Lev og la leve.
  • Gi av deg selv til andre.
  • Finn roen i livet.
  • Skaff en sunn fritid preget av kunst, litteratur og samvær med barn.
  • Gjør søndagen til en fridag.
  • Arbeid gir verdighet.
  • Ta vare på naturen.
  • Slutt å være negativ.
  • Slutt å ha som mål å omvende folk til din egen tro.
  • Arbeid for fred.

Dette er hva jeg tenker om rådene:

Lev og la leve. La andre leve sitt eget liv. La være med å alltid blande seg. Det er ikke nødvendig å mene noe om alt. Folk er forskjellig, så la folk ha sine egne meninger og sitt eget liv.

Gi av deg selv til andre. Gi din kjærlighet til andre og la andre elske deg. Det må være et forferdelig liv, hvis man ikke har noen å være glad i, eller ikke klarer å ta imot kjærlighet.

Finn roen i livet. Den er lett nok. Man skal også finne roen i livet og ikke bare stresse rundt å være travel hele tiden. Gi en selv tid og ro til å slappe av. Man behøver ikke rekke å gjøre ting hele tiden. Noen ganger er det man behøver, å bare slappe av. Men man må også ta noen valg. Jeg finner ikke roen hvis jeg synes det er masse ting jeg skulle ha gjort, og så får jeg dårlig samvittighet over det. På den anden side så kan man slappe av med å spille dataspill og se tv, men det stjeler også ens tid. Jeg blir sugd inn i det som skjer i den virtuelle verden, og jeg må nærmest kjempe for å komme ut av den. Jeg prøver å bestemme selv over tiden min, ved å ta valg i forhold til hva jeg bruker den til.

Skaff en sunn fritid preget av kunst, litteratur og samvær med barn. Den forklarer seg selv. I så henseende er min fritid ganske sunn. Jeg maler og tegner. Jeg leser.. Siden jeg er et ”barn”, dekkes det siste av seg selv.

Gjør søndagen til en fridag. Hvis man faktisk er travel hele tiden, skal arbeide, skal trene, skal det ene og det andre, ville det kanskje være godt å ha en fridag. Men jeg tenker også at man ikke skal si for eksempel: ”Nei, jeg kan ikke fordi det er fridagen min”. Man skal kunne velge det selv. Som det står i Mark.2.27. Jesus sa til dem: Sabbaten ble til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbatens skyld. Det vil si at du har et valg. Derfor må du være bevist på hva du vil velge. Noen liker å svømme, andre å sy, noen å ri osv.

Arbeid gir verdighet. Hvis jeg bare satt og så på at min mor gjorde alt kjøkkenarbeidet hele dagen, og ryddet opp, og hvis hun spurte meg om jeg kunne hjelpe henne, så sa jeg bare ”Nei, det gidder jeg ikke” i en surmulende stemme, så ødelegger jo det relasjonen. Det blir jo ikke noe hyggelig forhold mellom oss. Jeg får jo ikke respekt fra min mor, og hun får ikke respekt fra meg hvis jeg oppfører meg sånn.

Hvis man arbeider for å hjelpe andre vil det også gi en noe verdighet.

Ta vare på naturen. Den er også lett. Ikke forsøppel, ikke kutt ned regnskogen osv. Jeg syns naturen er så vakker. Jeg syns ikke man skal ødelegge den idylliske magien man kan føle når man er i skogen.

Slutt å være negativ. Prøv å tenke litt på den lyse siden. Jeg liker, selv om jeg er sur, å prøve å være litt optimistisk. Man skal samtidig huske på at det kan være godt å la det negative få luft en gang i blant. Kanskje kan det til og med få en til å føle seg mer positiv, hvis man får sluppet ut noe av det som ikke er så godt. Men det hjelper ikke hvis man henger seg fast i det negative, hele tiden.

Slutt å ha som mål å omvende folk til din egen tro. Denne liker jeg spesielt godt. Man kan prøve, men så skal man også stoppe: folk må jo, til sjuende og sist, bestemme selv – alt man an gjøre er å gi dem innspill og argumenter de kan bruke i sin egen refleksjon. Jeg syns det er så irriterende når noen har sterke meninger om hva DU skal tro på. Spesielt når du ikke er helt sikker på det selv engang.

Og til sist arbeid for fred. Gjør det en kan. Bare send en underskrift til Causes hvis du ikke kan noe annet. Det hjelper også. Hvis du føler at det ikke er nok, så send litt penger til en god sak. Gjør det du kan, og det du føler er rett.

Jeg synes det er veldig interessant at ingen av disse rådene sier noe om religion. Annet enn at man ikke skal prakke sin egne religion fra andre.

Det var altså hvordan jeg tenker man skal tolke disse budene. Hvis noen har noe å kommentere til det, er jeg veldig interessert.

Posted in Ukategorisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *